Cà del vent

CA DEL VENT (huis van de wind), Campiani di Cellatica, Lombardia - experimentele reflectie over de grondsamenstelling, smaakonderzoek en zuiverheid in barrique.

We reden langs het kerkhof van Brescia, honderden kaarsjes stonden er te fonkelen, de heuvels in. De regio werd in het voorjaar van 2020 zwaar door Covid getroffen. We ontmoetten Antonio op een mistige druilige avond in Campiani. Tijdens ons gesprek, klonk op de achtergrond de monotone klank van een kerklok, een zeer beklijvend moment.

Cal Del Vent


We bevinden ons aan de periferie van de Franciacorta regio. Uitlopers van de Alpen en Dolomieten vormen een amfytheater met een microklimaat. De wijngaarden zijn omgeven door bossen. Flavio Faliva en Antonio Tornincasa verbouwen ca. 7.5 Ha wijngaarden op verschillende percelen met verschillende hoogtes. De grond bestaat vnl. uit klei en kalk. Wat voor Antonio belangrijk is, is de grondsamenstelling in de wijngaard. Die wordt verkregen door biodynamische interventies.
Verwildering van de wijngaard in de zomer bevordert biodiversiteit en vermeerdert het aantal micro-organismen in de bodem,er wordt geen lentesnoei toegepast, slecht minimalistische interventies, groenbemesting ea. Het ritme van de natuur wordt gerespecteerd. De wijn in het glas weerspiegelt de vitaliteit van de wijngaard. Dit vormt de basis van hun filosofie. Bovendien laten ze zich inspireren door champagnemakers (Charlot ea.) en Metodo classico specialisten ( 5 campi ea.)

 


De druiven die worden verbouwd zijn: Barbera, Marzemina, Chardonnay, Pinot Nero, Schiava gentile en Incrocio Terzi, Nebbiolo en Syrah. Hoewel we aan de rand van de Franciacorta regio zitten wordt er dus ook rode wijn gemaakt.
De flanken van de heuvels zitten vol klei en zijn zeer geschikt voor rode druiven, dat in tegenstelling tot de Franciacorta regio die vol rotsen en kalk zit. Dat is het gevolg van overblijfsels van oude gletsers die door de vallei spoelden.

 De druiven worden manueel geplukt, nadien horizontaal zacht geperst, de overhevelingen gebeuren volgens de zwaartekracht en niet mechanisch. Aan de mousserende wijnen worden geen likeuren toegevoegd,vandaar de naam Pas Opéré. Voor de herfermentatie worden er druivensuiker en een paar flessen niet gedegorgeerde wijn toegevoegd.
Veroudering op de lies zonder decantatie gebeurt in oude bariques. Van verschillende bariques wordt er geblend. Sommige zijn fris, andere meer oxidatief zo wordt naar de perfecte blend gezocht. Na de botteling en veroudering worden de mouserende wijnen gedegorgeerd.

De wijnen zijn gekenmerkt door een fijne, niet agressieve pareling, zuiverheid, correcte smaak, (geen brooddeegsmaak) drinkbaarheid en frisheid. De mousserende wijnen gaan door als de betere van Italië, onbegrepen door de regio, verwijderden ze het Franciacorta label en kozen resoluut voor een meer visionaire, experimentele, onderzoekende aanpak. Dit plaatje is kenmerkend voor het wijnlandschap van al onze producenten, als een kleurenpallet van een schilder met een oneindig potentieel aan kleuren, net als de spontane diversiteit die terug te vinden is in de natuur.