
Wijnen die we importeren
De wijnen die we importeren komen uit kleinschalige, artisanale domeinen. Er worden weinig of geen chemische interventies toegepast en komen uit Italië.
We proberen jaarlijks een bezoek te brengen aan al onze wijnbouwers, om nieuwe jaargangen te proeven of mee een handje uit te steken in de wijngaard of in dekelder. Het blijft een leerproces met heel wat avontuur.
Hier volgt het lijstje van de producenten:
- Valtelina, Barbacàn
- Lombardia, Càdelvènt
- Campania, Canlibero
-Toscane, Casteldelpiano
- Piemonte, Asti, Cascina Roera
- Umbria,Ceppaiola
- Emilia Romagna, Cinque campi
Umbria, Collecapretta
- Umbria, Conestabile
- Orvieto, Fermento
- Trento, Furlani
- Veneto, Gatti
- Umbria, Giovani
- Toscane, Podere Casaccia
- Ligurië, Possa
- Abruzzen, Rabasco
- Lazio, Ribelà
- Umbria, Signor Kurtz
- Umbria, Tiberi
Podere Casaccia, Sine Felle

Tijdens de vakantie zijn we even langs gegaan bij Roberto en Lucia in Podere casaccia, in Scandicci nabij Firenze de buitengewone frisse fruitige nieuwe jaargangen gaan proeven.
- Nieuw verkrijgbaar zijn de Aliter 2017 (€19.50), en Vecchie vigne 2016,(€20.60) beiden IGT Toscana Rosso, op basis van Sangiovese, Canaiolo en Malvasia nera. De Bianco 2018, is eveneens opnieuw beschikbaar.
Domein A.A. Possa in Riomaggiore
In onze zoektocht naar nieuwe artisanale wijndomeinen zijn we via de sommelier Van Sosta di Ottone in Levanto terrecht gekomen bij Heydi Bonanini van A.A. Possa in Riomaggiore. Deze aangenaam warme authenieke man, vertelde met passie over het wijnmaken en de terroir van Cinque Terre die omwille van de stenen wallen deel uit maakt van het Unesco wereld erfgoed.
De wijngaard staat vol met citroenverbena, citrusbomen, rozemarijn, andere kruiden en aromatische planten. De wijnstokken van ca. 40 jaar staan op steile wanden in guyot en lage pergola’s tot tegen de zee. Het domein heeft daarom het label van Vini Estremi gekregen. Zelden wordt er koper gebruikt af en toe zwavel in poedervorm.


Cinque Terre 2018: Bosco 80%, Albarolo 20%, met 4 dagen schilwerking, deels verouderd in inox en eiken vaten. Goud gele kleur met medetirane aromatische neus, sappig, fijne zuren, aanhoudende mineraliteit. Gegrilde vis, kip, konijn zijn passende partners.(€22.90) Tripel A label
Cinque Terre dop 2018: Vermentino 50%, Albarolo 25%, Bosco 25%, als wit gevinifieerd en verouderd in inox. Heldere transparante kleur, mediteraan, mineraal in de neus, fruitig, fris en aanhoudende mineraliteit in de mond. (€22.90)
U neigru 2018: Bonamico, Canaiolo met een korte macceratie, verouderd op kastanje en eiken vaten. In de neus rijp fruit en mineralen, sappig, soepel, kruidig met aanhoudende mineraliteit in de mond.(€22.90) Tripel A label
Collecapretta: Umbrië, Spoleto
Collecapretta letterlijk heuvel van de geit, ligt in de borgo Terzo La Pieve nabij Spoleto in Umbrië. Vitorio Mattioli, de wijnmaker, bewerkt ca. 10 ha. mengcultuur van olijfbomen, granen en wijngaarden op 500 meter boven de zeespiegel op een terroir van voornamelijk kalk, klei met ijzer en calcium.De wijngaarden worden in alle absolute natuurlijkheid bewerkt en onderhouden. (geen chemicaliëen). Alleen compost afkomstig van dieren van de boerderij wordt gebruikt voor een gezonde wijngaard.
De Trebiano en Sangiovese wijnstokken zijn zowat 65 jaar oud. Barbera, Merlot en Greco, 45 jaar. De totale productie bedraagt een 10.000 tal flessen. Alle wijnen worden op dezelfde manier gemaakt: natuurlijke fermentatie met gisten van de druiven en van het domein in open vaten en zonder temperatuurcontrole. Deze pure wijnen verouderen in glasvezel, inox of glasvezel/cementvaten. Zowel in de wijngaard als in de kelder wordt er biodynamisch gewerkt. In geen enkele fase van de vinificatie worden sulfieten toegevoegd.

VIGNETTI CAMPANINO: UMBRIË, ASISSI
Dit project is een tiental jaren geleden gestart mede door het advies van Nicolas Joly. De spiritualiteit en de ligging van de plek zouden de aanzet zijn voor de familie Baroni Campanino om er 10 ha. stokken aan te planten. De druiven die worden verbouwd zijn Sangiovese, deels oude Europese stokken, Gamay, Colorino, Malvasia en Verdichio da montagna. Er worden natuurwijnen gemaakt zonder enige chemische interventie, noch in de wijngaard noch in de kelder.
Ribelà: Lazio, Frascati
Ribelà betekent : "de aarde plooien op de wijnstok". De wijngaard ligt op vulkanische bodem Peperiono, bedekt door een dunne zandlaag. De verbouwde druiven zijn: Malvasia di Candia, Trebiano Toscano, Bombino, Cesanese van 35-60 jaar oud. De druivelaars staan als pergola of langs draden.
Furlani: Trentino, Zuid-Tirol,Trento
De wijnmaker Matteo Furlani doet aan meng cultuur: fruit-druiven in de regio van Trento in het noorden van Italië. Hij maakt vnl. spumante en stille wijnen die spontaan her fermenteren in de fles. . Een frizzante vertrekt van een stille wijn, met druiven die vroeg op het seizoen worden geplukt om de fractie restzoet te beperken.Deze bestaat uit gisten en vaste partikels op de bodem van de fles die niet worden verwijderd. Vandaar het vlokkerige, troebele uitzicht van de wijn die op die manier meer smaak krijgt. In de wijngaard en in de kelder worden geen chemicaliën gebruikt, de mechanische interventies zijn minimaal.

Società agricola Rabasco: Abruzzen, Pianella.
Situeert zich tussen in het oosten: de Adriatische zee, en in het westen het Gran Sasso gebergte. Er wordt natuurwijn gemaakt van Trebbiano d'Abruzzo en Montepulciano d'Abruzzo. Geinspireerd door de traditie wordt er eerlijk, zuiver en manueel gewerkt. Uit respect voor de aarde, worden geen chemische middelen gebruikt en wordt de wijngaard geholpen met biodynamische preparaten.
Az.Agr.della Staffa: Umbrië, Montemelino ( Peruga )
Wijndomein Az. Agr.della Staffa in Montemelino (klei,kalk grond) ten oosten van de Lago Trasimeno nabij Peruga. Tot vorig jaar werd er biologisch gewerkt voor een sociale kelder. De wijngaard wordt opnieuw gerenoveerd. Op de Merlot worden autochtone druivelaars geënt.Drastische snoei en renovatie van Sangiovese druivenlaars. Sangiovese, Canaiolo, Colorino en Sagrantino zijn de meest aangeplante druivelaars. In wit:Trebiano( Spoletino, d'Abruzo, Montanara, d'orata) , Malvasia en Grechetto. Er werd heel wat geinvesteerd in de renovatie van de kelder.

Tiberi: Umbrië, Lago Trasimeno
Het domein is gelegen in Montepetriole nabij Lago Trasimeno en hanteert sinds 1900 een artisanale werkwijze. Frederico de wijnbouwer, is de kleinzoon van Cesare, hij studeerde geologie aan de universiteit van Peruga. Jong, dynamisch, getalenteerde vierde generatie wijnbouwer die samen met D. Marcucci en zijn grootvader de wijngaard biodynamisch bewerkt en natuurwijn maakt. Een groot gedeelte van de 3 Ha grote wijngaard bestaat uit autochtone druivelaars, waaronder 150 jarige Granella , een kloon van Uve Pecorina, Moscato en Colombana. De familie heeft tot nu toe biologische druiven, vnl. Chardonnay en Merlot geleverd aan de lokale sociale kelder.We zitten op een terroir van klei met tamelijk veel kalk, interessant voor de natte winters maar moeilijker in droge zomers. De wijngaard ligt op 350 m hoogte met zuid westelijke zon expositie en goede ventilatie. In de kelder werkt men met een spontane fermentatie zonder temperatuur controle, met schilcontact. Manuele pluk en persing, het tijdstip van decanteren wordt gekozen volgens de maankalender. Manuele botteling, in geen enkele fase van de vinificatie wordt er gesulfiteerd.

San Bartolomeo: Toscane, Montalcino
Het domein San Bartolomeo, maakt reeds 20 jaar wijn en situeert zich in Montepulciano nabij Siena in Toscane. De bodemsamenstelling kenmerkt zich door klei, zand met heel veel zee fossielen 550 meter boven de zeespiegel.
5 campi: Emilia Romagna
5 campi, of vijf velden, is een domein aan de voeten van de Appenijnen, dat reeds gedurende 200 jaar overgedragen wordt van vader op zoon. Het gebruik van biologische methoden wordt ingegeven door de overtuiging dat aan het evenwicht in de natuur NIET mag worden geraakt. De wijn is vlg. Vanni Nizzoli een expressie van het evenwicht binnen de terroir. De wijngaard bestaat uit 3 lokaties: 5 campi, oostelijk georienteerd, Marcone, westelijk Bora Lungha, noord- westelijk.