Wijnen die we importeren
De wijnen die we importeren komen uit kleinschalige, artisanale domeinen. Er worden weinig of geen chemische interventies toegepast en komen uit Italië.
We proberen jaarlijks een bezoek te brengen aan al onze wijnbouwers, om nieuwe jaargangen te proeven of mee een handje uit te steken in de wijngaard of in de kelder.
Het blijft een leerproces met heel wat avontuur.
Hier volgt het lijstje van de producenten:
- Valtelina, Barbacàn
- Lombardia, Càdelvènt
- Campania, Canlibero
- Toscane, Casteldelpiano
- Piemonte, Asti, Cascina Roera
- Umbria,Ceppaiol
- Emilia Romagna, Cinque campi
- Umbria, Collecapretta
- Umbria, Conestabile
Podere Casaccia, Sine Felle
Tijdens de vakantie zijn we even langs gegaan bij Roberto en Lucia in Podere casaccia, in Scandicci nabij Firenze de buitengewone frisse fruitige nieuwe jaargangen gaan proeven.
Nieuw verkrijgbaar zijn de Aliter 2017 (€19.50), en Vecchie vigne 2016,(€20.60) beiden IGT Toscana Rosso, op basis van Sangiovese, Canaiolo en Malvasia nera. De Bianco 2018, is eveneens opnieuw beschikbaar.
Domein A.A. Possa in Riomaggiore
In onze zoektocht naar nieuwe artisanale wijndomeinen zijn we via de sommelier Van Sosta di Ottone in Levanto terrecht gekomen bij Heydi Bonanini van A.A. Possa in Riomaggiore. Deze aangenaam warme authenieke man, vertelde met passie over het wijnmaken en de terroir van Cinque Terre die omwille van de stenen wallen deel uit maakt van het Unesco wereld erfgoed.
De wijngaard staat vol met citroenverbena, citrusbomen, rozemarijn, andere kruiden en aromatische planten. De wijnstokken van ca. 40 jaar staan op steile wanden in guyot en lage pergola’s tot tegen de zee. Het domein heeft daarom het label van Vini Estremi gekregen. Zelden wordt er koper gebruikt af en toe zwavel in poedervorm.
Cinque Terre 2018: Bosco 80%, Albarolo 20%, met 4 dagen schilwerking, deels verouderd in inox en eiken vaten. Goud gele kleur met medetirane aromatische neus, sappig, fijne zuren, aanhoudende mineraliteit. Gegrilde vis, kip, konijn zijn passende partners.(€22.90) Tripel A label
Cinque Terre dop 2018: Vermentino 50%, Albarolo 25%, Bosco 25%, als wit gevinifieerd en verouderd in inox. Heldere transparante kleur, mediteraan, mineraal in de neus, fruitig, fris en aanhoudende mineraliteit in de mond. (€22.90)
U neigru 2018: Bonamico, Canaiolo met een korte macceratie, verouderd op kastanje en eiken vaten. In de neus rijp fruit en mineralen, sappig, soepel, kruidig met aanhoudende mineraliteit in de mond.(€22.90) Tripel A label
Collecapretta: Umbrië, Spoleto
Collecapretta letterlijk heuvel van de geit, ligt in de borgo Terzo La Pieve nabij Spoleto in Umbrië. Vitorio Mattioli, de wijnmaker, bewerkt ca. 10 ha. mengcultuur van olijfbomen, granen en wijngaarden op 500 meter boven de zeespiegel op een terroir van voornamelijk kalk, klei met ijzer en calcium.Ribelà: Lazio, Frascati
Ribelà betekent : "de aarde plooien op de wijnstok". De wijngaard ligt op vulkanische bodem Peperiono, bedekt door een dunne zandlaag. De verbouwde druiven zijn: Malvasia di Candia, Trebiano Toscano, Bombino, Cesanese van 35-60 jaar oud. De druivelaars staan als pergola of langs draden.
Furlani: Trentino, Zuid-Tirol,Trento
De wijnmaker Matteo Furlani doet aan meng cultuur: fruit-druiven in de regio van Trento in het noorden van Italië. Hij maakt vnl. spumante en stille wijnen die spontaan her fermenteren in de fles. . Een frizzante vertrekt van een stille wijn, met druiven die vroeg op het seizoen worden geplukt om de fractie restzoet te beperken.Deze bestaat uit gisten en vaste partikels op de bodem van de fles die niet worden verwijderd. Vandaar het vlokkerige, troebele uitzicht van de wijn die op die manier meer smaak krijgt. In de wijngaard en in de kelder worden geen chemicaliën gebruikt, de mechanische interventies zijn minimaal.
Società agricola Rabasco: Abruzzen, Pianella.
Situeert zich tussen in het oosten: de Adriatische zee, en in het westen het Gran Sasso gebergte. Er wordt natuurwijn gemaakt van Trebbiano d'Abruzzo en Montepulciano d'Abruzzo. Geinspireerd door de traditie wordt er eerlijk, zuiver en manueel gewerkt. Uit respect voor de aarde, worden geen chemische middelen gebruikt en wordt de wijngaard geholpen met biodynamische preparaten.
Az.Agr.della Staffa: Umbrië, Montemelino ( Peruga )
Wijndomein Az. Agr.della Staffa in Montemelino (klei,kalk grond) ten oosten van de Lago Trasimeno nabij Peruga. Tot vorig jaar werd er biologisch gewerkt voor een sociale kelder. De wijngaard wordt opnieuw gerenoveerd. Op de Merlot worden autochtone druivelaars geënt.Drastische snoei en renovatie van Sangiovese druivenlaars. Sangiovese, Canaiolo, Colorino en Sagrantino zijn de meest aangeplante druivelaars. In wit:Trebiano( Spoletino, d'Abruzo, Montanara, d'orata) , Malvasia en Grechetto. Er werd heel wat geinvesteerd in de renovatie van de kelder.
Tiberi: Umbrië, Lago Trasimeno
Het domein is gelegen in Montepetriole nabij Lago Trasimeno en hanteert sinds 1900 een artisanale werkwijze. Frederico de wijnbouwer, is de kleinzoon van Cesare, hij studeerde geologie aan de universiteit van Peruga. Jong, dynamisch, getalenteerde vierde generatie wijnbouwer die samen met D. Marcucci en zijn grootvader de wijngaard biodynamisch bewerkt en natuurwijn maakt. Een groot gedeelte van de 3 Ha grote wijngaard bestaat uit autochtone druivelaars, waaronder 150 jarige Granella , een kloon van Uve Pecorina, Moscato en Colombana. De familie heeft tot nu toe biologische druiven, vnl. Chardonnay en Merlot geleverd aan de lokale sociale kelder.We zitten op een terroir van klei met tamelijk veel kalk, interessant voor de natte winters maar moeilijker in droge zomers. De wijngaard ligt op 350 m hoogte met zuid westelijke zon expositie en goede ventilatie. In de kelder werkt men met een spontane fermentatie zonder temperatuur controle, met schilcontact. Manuele pluk en persing, het tijdstip van decanteren wordt gekozen volgens de maankalender. Manuele botteling, in geen enkele fase van de vinificatie wordt er gesulfiteerd.
San Bartolomeo: Toscane, Montalcino
Het domein San Bartolomeo, maakt reeds 20 jaar wijn en situeert zich in Montepulciano nabij Siena in Toscane. De bodemsamenstelling kenmerkt zich door klei, zand met heel veel zee fossielen 550 meter boven de zeespiegel.
5 campi: Emilia Romagna
5 campi, of vijf velden, is een domein aan de voeten van de Appenijnen, dat reeds gedurende 200 jaar overgedragen wordt van vader op zoon. Het gebruik van biologische methoden wordt ingegeven door de overtuiging dat aan het evenwicht in de natuur NIET mag worden geraakt. De wijn is vlg. Vanni Nizzoli een expressie van het evenwicht binnen de terroir. De wijngaard bestaat uit 3 lokaties: 5 campi, oostelijk georienteerd, Marcone, westelijk Bora Lungha, noord- westelijk.CASTELDELPIANO: TOSCANE
Is een wijndomein in Lunigiana in Toscane en wordt gerund door het gepasioneerde echtpaar Sabina en Andrea.
We leerden het domein kennen via margherita Barberotti, ex- sommelier van Lasosta uit 5 terre.
De wijngaard geniet van het potentieel van een uitgesproken terroir. Ligt op een hoogte van 200m, op 120 km van de Ligurische zee (ziltige mineraliteit) en aan de voet van de Appenijnen (afkoeling tijdens de zomer en aardse mineraliteit). Bovendien loopt er een rivier (Taverone) in de nabijheid. De grond bestaat vnl. Uit leem, klei en rotsdeeltjes.
Een eerste kennismaking deden me denken aan de wijnen van de Luberon in
Frankrijk.
Er wordt op een natuurlijk manier wijn gemaakt met aandacht voor de essentie van het leven en in harmonie met het ritme van de natuur. De wijnen zijn zeer expressief voor de regio, er wordt gewerkt met vergeten soorten en autochtone druivelaars zoals: Durella Gentile, La Pollera della Lunigiana en Vermentino nero, die oa. gebruikt wordt voor de frizzante Luna lies.
CASCINA ROERA: ASTI, PIEMONTE
We hebben Claudio Rosso een aantal jaren geleden ontmoet op een wijnbeurs in Kopenhagen.
Samen met Piero Nebiolo verbouwt hij ongeveer 7.5 ha wijngaard in Castigiole d’Asti wat goed is voor een jaarlijkse opbrengst van 30.000 flessen. Beiden zijn afkomstig uit wijnbouwersfamilies. Hun visie beoogt respect voor omgeving en consument. Er wordt gestreefd naar een zo groot mogelijke balans tussen grond, plant en klimaat.
In de wijngaard past men minimale chemische en mechanische interventies toe. Er worden hoofdzakelijk: Barbera, Nebbiolo, Chardonnay, en Arneis en in mindere mate Cortese en Freisa verbouwd.
De werkwijze in de kelder ligt in het verlengde van in de wijngaard, minimale interventies, geen uitklaringen, geen filteringen, geen toevoegingen tenzij wat sulfiet in minimale dosis bij botteling. We kunnen hun wijnen categoriseren als klassiek, zuiver, vol, kwalitatief hoogstaand en karaktervol.%
"Eetlust komt tijdens het eten, dorst verdwijnt wanneer men drinkt"
Hangest del Mans
Cardin, een blend van 85% Barbera en 15% Nebbiolo wordt erg gewardeerd. Deze matig stevige, droge rode wijn met soepele tannines heeft vnl. tabak, eik, leer, munt en balsamico toetsen als kenmerken.
BARBACAN: Carona, Lombardije, intermenselijkheid op de stijle flanken in Valtelina
We ontmoetten Matteo op één van de vele kleine percelen dat is aangeplant door “il nonno”. Het oude woonhuis met kelder naast de wijngaard ziet er wat vervallen uit.
Matteo had net tijdens het snoeien een paar forse takken opzij gelegd, die hij als enten zou gebruiken.
Lucca, Matteo en hun vader verbouwen ca.7 Ha wijngaarden die in terrasvorm op ca.500 m.zijn aangelegd op de zuiderflank in de Valtelina vallei.
De wijnregio ligt op de raakplaats van de Europese (graniet) en Afrikaanse grondplaat (leisteen).
De Valtelina regio is steeds een regio geweest van communicatie met Zwitserland, Oostenrijk en de rest van Noord-Italië
Het gebergte van de noordflank beschermt de vallei tegen de warmte afkomstig uit het Italiaanse binnenland. Het gebergte van de zuiderflank geeft bescherming tegen de noordelijke Alpenwinden. De rivier die in het dal stroomt heeft een vochtregulerende werking.
De zuiderflank capteert van zonsopgang tot -ondergang de zonnestralen. De druiven kunnen op die manier, langzaam, fenolisch uitrijpen.
De wijngaarden zijn over een 10 à 15-tal terrassen verspreid, ze worden gesteund door een muur van met de hand gestapelde leistenen. De druivelaars worden aangeplant in manueel uitgehouwde gaten. Fertilisatie gebeurt met verteerd dierlijk of plantaardig mest.
De wijngaarden worden minimaal behandeld tegen ziekten, uitsluitend kopersulfaat wordt gebruikt, aanvankelijk met een rugsproeier, vandaag gebeurt de veneveling met een gemotoriseerd toestel.
De wijngaarden zijn aangeplant in lokale stijl, na de snoei worden de twijgen als een cirkel naar beneden gebogen en met wilgentakken vastgebonden. Tijdens het werk wordt er veel aandacht besteed aan de intermenselijke relaties: alle ogen kijken in dezelfde richting en alle handen doen het werk tesamen. Zowel het hart als het hoofd doen hun werk. Spreek maar van een holistische benadering.
De aanplanting bestaat voornamelijk uit lokale autochtone varieteiten die door elkaar werden aangeplant: - Chiavennesca: lokale Nebiolo
- Pignola
- Rossola
- Negrera
- Rossolino rosa ea.
Aanvankelijk werd er alleen maar wijn geproduceerd voor lokale distributie. Sinds 2000 kan je Barbacàn wijnen over de ganse wereld vinden.
Nadat de druiven worden geoogst worden cassettes met ongeveer 40 kg druiven gevuld en op de rug naar beneden gedragen tot aan de voet van een plateau.
De kelder bevindt zich volledig onder de grond, en is uitgerust met het beste materiaal. Er worden Oostenrijkse eiken vaten en dubbelwandige inoxvaten gebruikt, die kunnen worden afgekoeld met water en cementcontainers. De eerste dagen van de alcoholische fermentatie wordt het sap geremonteerd met een peristaltistische pomp. Minimale filtering wordt toegepast. De wijn die veroudert in de eiken vaten wordt niet gedecanteerd. Alleen bij botteling wordt er gesulfiteerd. Het relieflabel is een interpretatie van een teruggevonden rotswandtekening.
Op die mannier wordt de traditie van het wijn maken als natuurlijke expressie van de terroir verder gezet.
CAROLINA GATTI Ponte di Pave, Veneto, bruisende energie van een vulkaan in prosecco,
afkomstig van een bijna verdwenen traditie.
Het vroegere voorouderlijke huis en dito wijnkelder, in het vlakke Veneto, stralen alleen maar
volharding en traditie uit.
We wandelden naar de wijngaarden rond het huis, een gallerij van palen, in beton en eik ondersteunen een spinnerag van draden, het Belussi systeem genaamd. Omwille van het arbeidsintensieve karakter van dit systeem wordt het hoe langer, hoe meer een curiositeit. Rond iedere betonnen paal staan er 4 druivelaars. Alle palen zijn met draden verbonden en vormen zo een een spinneweb (raggera) langswaar de druivelaars worden geleid.Tussen de palen is er ongeveer 4 m in de lengte en 6 m in de breedte, wat maakt dat deze vrije ruimten onder het bladerdak kunnen worden gebruikt om gewassen te telen en dieren te houden. In de zomer ontstaat er zo een pergola waar kleine feestjes met gegrild vlees plaatsvinden. Het pergolasysteem heeft als voordeel dat de grond vochtg blijft. De samenstelling van de grond is een laag zand, klei en zandsteen.
Het domein hanteert een gesloten systeem: dieren, verzorgd door de moeder, zorgen voor bemesting. De grond waar de druivelaars op staan, wordt om het jaar tijdens de winter opengelegd en volgestopt met mest. De ruimten onder de raggi worden om het jaar onderhouden. Tijdens de snoei worden een aantal stevige takken behouden en aan de gespannen draden met wilgentakken vastgebonden. Een onmoeting met Belotti, zorgde voor de implementatie van een biodynamische werkwijze met 500 en 501 preparaten.
Soms worden er tisannen gebruikt tegen ziekten in de wijngaard. Alles straalt hier een sfeer van respect voor de tradite uit. Kwajongen Carolina wordt in de wijngaard geholpen door haar vader.
Zij heeft steeds moeten vechten voor haar plaats op het domein, vooral bij haar vader die vanaf haar tienerjaren vond dat ze bij de moeder nodig was voor het huishoudelijke werk. Maar ze bleef volharden en werd er in 2000 voor beloond, toen ze zelf haar naam mocht geven aan het domein. Dat was de eerste positieve bevestiging, die ze ooit kreeg van haar vader.
De alcoholische fermentatie van de rode druiven: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot en Rabosa gebeurt buiten in grote cementen vaten. De witte druiven: Tokai, Glera, Verduzzo fermenteren binnen in de kelder. Veroudering gebeurt in cementen vaten die binnenin zijn gecoat.
Nog een paar woorden over de wijnen:
Bolle Bandite, 100% Glera, prosecco
El Gat Ros: Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc, vin d’amis voor bij het aperitief
Rabosa: op basis van de autochtone Rabosa druif. Vino di viaio. Heeft hoge tannines en zuren en moet op een intelligente mannier worden geteeld en gevinifieerd, uitstekende begeleider van vette gerechten.
Canàjà: genre oranjewijn, op basis van Verduzzo Trevigiano met een schilwerking van een kleine maand, licht oxidatief en presente tannines, fantastisch bij oude kazen en Thaise keuken.
Ratatuja: frizzante op basis van Verduzzo, Tokai en Glera. Verwacht in de zomer van 2021
Pinpinea: roséwijn op basis van Merlot. Verwacht in de zomer van 2021