Wijnen die we importeren


De wijnen die we importeren komen uit kleinschalige, artisanale domeinen. Er worden weinig of geen chemische interventies toegepast en komen uit Italië.
We proberen jaarlijks een bezoek te brengen aan al onze wijnbouwers, om nieuwe jaargangen te proeven of mee een handje uit te steken in de wijngaard of in de kelder.
Het blijft een leerproces met heel wat avontuur.

Podere Casaccia, Sine Felle


Tijdens de vakantie zijn we even langs gegaan bij Roberto en Lucia in Podere casaccia, in Scandicci nabij Firenze de buitengewone frisse fruitige nieuwe jaargangen gaan proeven.

Nieuw verkrijgbaar zijn de Aliter 2017 (€19.50), en Vecchie vigne 2016,(€20.60) beiden IGT Toscana Rosso, op basis van Sangiovese, Canaiolo en Malvasia nera. De Bianco 2018, is eveneens opnieuw beschikbaar.

CASTELDELPIANO: TOSCANE

Is een wijndomein in Lunigiana in Toscane en wordt gerund door het gepasioneerde echtpaar Sabina en Andrea.

We leerden het domein kennen via margherita Barberotti, ex- sommelier van Lasosta uit 5 terre.

De wijngaard geniet van het potentieel van een uitgesproken terroir. Ligt op een hoogte van 200m, op 120 km van de Ligurische zee (ziltige mineraliteit) en aan de voet van de Appenijnen (afkoeling tijdens de zomer en aardse mineraliteit). Bovendien loopt er een rivier (Taverone) in de nabijheid. De grond bestaat vnl. Uit leem, klei en rotsdeeltjes.

Een eerste kennismaking deden me denken aan de wijnen van de Luberon in

Frankrijk.

Er wordt op een natuurlijk manier wijn gemaakt met aandacht voor de essentie van het leven en in harmonie met het ritme van de natuur. De wijnen zijn zeer expressief voor de regio, er wordt gewerkt met vergeten soorten en autochtone druivelaars zoals: Durella Gentile, La Pollera della Lunigiana en Vermentino nero, die oa. gebruikt wordt voor de frizzante Luna lies.

CASCINA ROERA: ASTI, PIEMONTE

We hebben Claudio Rosso een aantal jaren geleden ontmoet op een wijnbeurs in Kopenhagen.

Samen met Piero Nebiolo verbouwt hij ongeveer 7.5 ha wijngaard in Castigiole d’Asti wat goed is voor een jaarlijkse opbrengst van 30.000 flessen. Beiden zijn afkomstig uit wijnbouwersfamilies. Hun visie beoogt respect voor omgeving en consument. Er wordt gestreefd naar een zo groot mogelijke balans tussen grond, plant en klimaat.

In de wijngaard past men minimale chemische en mechanische interventies toe. Er worden hoofdzakelijk: Barbera, Nebbiolo, Chardonnay, en Arneis en in mindere mate Cortese en Freisa verbouwd.

De werkwijze in de kelder ligt in het verlengde van in de wijngaard, minimale interventies, geen uitklaringen, geen filteringen, geen toevoegingen tenzij wat sulfiet in minimale dosis bij botteling. We kunnen hun wijnen categoriseren als klassiek, zuiver, vol, kwalitatief hoogstaand en karaktervol.%

"Eetlust komt tijdens het eten, dorst verdwijnt wanneer men drinkt"

Hangest del Mans

Cardin, een blend van 85% Barbera en 15% Nebbiolo wordt erg gewardeerd. Deze matig stevige, droge rode wijn met soepele tannines heeft vnl. tabak, eik, leer, munt en balsamico toetsen als kenmerken.

BARBACAN: Carona, Lombardije, intermenselijkheid op de stijle flanken in Valtelina

We ontmoetten Matteo op één van de vele kleine percelen dat is aangeplant door “il nonno”. Het oude woonhuis met kelder naast de wijngaard ziet er wat vervallen uit.

Matteo had net tijdens het snoeien een paar forse takken opzij gelegd, die hij als enten zou gebruiken.

Lucca, Matteo en hun vader verbouwen ca.7 Ha wijngaarden die in terrasvorm op ca.500 m.zijn aangelegd op de zuiderflank in de Valtelina vallei.

De wijnregio ligt op de raakplaats van de Europese (graniet) en Afrikaanse grondplaat (leisteen).

De Valtelina regio is steeds een regio geweest van communicatie met Zwitserland, Oostenrijk en de rest van Noord-Italië

Het gebergte van de noordflank beschermt de vallei tegen de warmte afkomstig uit het Italiaanse binnenland. Het gebergte van de zuiderflank geeft bescherming tegen de noordelijke Alpenwinden. De rivier die in het dal stroomt heeft een vochtregulerende werking.

De zuiderflank capteert van zonsopgang tot -ondergang de zonnestralen. De druiven kunnen op die manier, langzaam, fenolisch uitrijpen.

De wijngaarden zijn over een 10 à 15-tal terrassen verspreid, ze worden gesteund door een muur van met de hand gestapelde leistenen. De druivelaars worden aangeplant in manueel uitgehouwde gaten. Fertilisatie gebeurt met verteerd dierlijk of plantaardig mest.

De wijngaarden worden minimaal behandeld tegen ziekten, uitsluitend kopersulfaat wordt gebruikt, aanvankelijk met een rugsproeier, vandaag gebeurt de veneveling met een gemotoriseerd toestel.

De wijngaarden zijn aangeplant in lokale stijl, na de snoei worden de twijgen als een cirkel naar beneden gebogen en met wilgentakken vastgebonden. Tijdens het werk wordt er veel aandacht besteed aan de intermenselijke relaties: alle ogen kijken in dezelfde richting en alle handen doen het werk tesamen. Zowel het hart als het hoofd doen hun werk. Spreek maar van een holistische benadering.

De aanplanting bestaat voornamelijk uit lokale autochtone varieteiten die door elkaar werden aangeplant: - Chiavennesca: lokale Nebiolo

- Pignola

- Rossola

- Negrera

- Rossolino rosa ea.

Aanvankelijk werd er alleen maar wijn geproduceerd voor lokale distributie. Sinds 2000 kan je Barbacàn wijnen over de ganse wereld vinden.

Nadat de druiven worden geoogst worden cassettes met ongeveer 40 kg druiven gevuld en op de rug naar beneden gedragen tot aan de voet van een plateau.

De kelder bevindt zich volledig onder de grond, en is uitgerust met het beste materiaal. Er worden Oostenrijkse eiken vaten en dubbelwandige inoxvaten gebruikt, die kunnen worden afgekoeld met water en cementcontainers. De eerste dagen van de alcoholische fermentatie wordt het sap geremonteerd met een peristaltistische pomp. Minimale filtering wordt toegepast. De wijn die veroudert in de eiken vaten wordt niet gedecanteerd. Alleen bij botteling wordt er gesulfiteerd. Het relieflabel is een interpretatie van een teruggevonden rotswandtekening.

Op die mannier wordt de traditie van het wijn maken als natuurlijke expressie van de terroir verder gezet.

CAROLINA GATTI Ponte di Pave, Veneto, bruisende energie van een vulkaan in prosecco,

afkomstig van een bijna verdwenen traditie.

Het vroegere voorouderlijke huis en dito wijnkelder, in het vlakke Veneto, stralen alleen maar

volharding en traditie uit.

We wandelden naar de wijngaarden rond het huis, een gallerij van palen, in beton en eik ondersteunen een spinnerag van draden, het Belussi systeem genaamd. Omwille van het arbeidsintensieve karakter van dit systeem wordt het hoe langer, hoe meer een curiositeit. Rond iedere betonnen paal staan er 4 druivelaars. Alle palen zijn met draden verbonden en vormen zo een een spinneweb (raggera) langswaar de druivelaars worden geleid.Tussen de palen is er ongeveer 4 m in de lengte en 6 m in de breedte, wat maakt dat deze vrije ruimten onder het bladerdak kunnen worden gebruikt om gewassen te telen en dieren te houden. In de zomer ontstaat er zo een pergola waar kleine feestjes met gegrild vlees plaatsvinden. Het pergolasysteem heeft als voordeel dat de grond vochtg blijft. De samenstelling van de grond is een laag zand, klei en zandsteen.

Het domein hanteert een gesloten systeem: dieren, verzorgd door de moeder, zorgen voor bemesting. De grond waar de druivelaars op staan, wordt om het jaar tijdens de winter opengelegd en volgestopt met mest. De ruimten onder de raggi worden om het jaar onderhouden. Tijdens de snoei worden een aantal stevige takken behouden en aan de gespannen draden met wilgentakken vastgebonden. Een onmoeting met Belotti, zorgde voor de implementatie van een biodynamische werkwijze met 500 en 501 preparaten.

Soms worden er tisannen gebruikt tegen ziekten in de wijngaard. Alles straalt hier een sfeer van respect voor de tradite uit. Kwajongen Carolina wordt in de wijngaard geholpen door haar vader.

Zij heeft steeds moeten vechten voor haar plaats op het domein, vooral bij haar vader die vanaf haar tienerjaren vond dat ze bij de moeder nodig was voor het huishoudelijke werk. Maar ze bleef volharden en werd er in 2000 voor beloond, toen ze zelf haar naam mocht geven aan het domein. Dat was de eerste positieve bevestiging, die ze ooit kreeg van haar vader.

De alcoholische fermentatie van de rode druiven: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot en Rabosa gebeurt buiten in grote cementen vaten. De witte druiven: Tokai, Glera, Verduzzo fermenteren binnen in de kelder. Veroudering gebeurt in cementen vaten die binnenin zijn gecoat.

Nog een paar woorden over de wijnen:

Bolle Bandite, 100% Glera, prosecco

El Gat Ros: Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc, vin d’amis voor bij het aperitief

Rabosa: op basis van de autochtone Rabosa druif. Vino di viaio. Heeft hoge tannines en zuren en moet op een intelligente mannier worden geteeld en gevinifieerd, uitstekende begeleider van vette gerechten.

Canàjà: genre oranjewijn, op basis van Verduzzo Trevigiano met een schilwerking van een kleine maand, licht oxidatief en presente tannines, fantastisch bij oude kazen en Thaise keuken.

Ratatuja: frizzante op basis van Verduzzo, Tokai en Glera. Verwacht in de zomer van 2021

Pinpinea: roséwijn op basis van Merlot. Verwacht in de zomer van 2021