Carolina Gatti

In het domein van Carolina Gatti, in Ponte di Pave, Veneto, vind je bruisende energie van een vulkaan in prosecco, afkomstig van een bijna verdwenen traditie.
Het vroegere voorouderlijke huis en dito wijnkelder, in het vlakke Veneto, te vergelijken met een polderlandschap, stralen alleen maar volharding en traditie uit.

 We wandelden naar de wijngaarden rond het huis, een gallerij van palen, in beton en eik ondersteunen een spinnerag van draden, het Belussi systeem genaamd. Omwille van het arbeidsintensieve karakter van dit systeem wordt het hoe langer, hoe meer een curiositeit. Rond iedere betonnen paal staan er 4 druivelaars. Alle palen zijn met draden verbonden en vormen zo een een spinneweb (raggera) langswaar de druivelaars worden geleid.Tussen de palen is er ongeveer 4 m in de lengte en 6 m in de breedte, wat maakt dat deze vrije ruimten onder het bladerdak kunnen worden gebruikt om gewassen te telen en dieren te houden. In de zomer ontstaat er zo een pergola waar traditioneel, kleine feestjes met gegrild vlees plaatsvinden. Het pergolasysteem heeft als voordeel dat de grond vochtg blijft. De samenstelling van de grond is een laag zand, klei en zandsteen.


Het domein hanteert een gesloten systeem: dieren, verzorgd door de moeder, zorgen voor bemesting. De grond waar de druivelaars op staan, wordt om het jaar tijdens de winter opengelegd en volgestopt met mest. De ruimten onder de raggi worden om het jaar onderhouden. Tijdens de snoei worden een aantal stevige takken behouden en aan de gespannen draden met wilgentakken vastgebonden. Een onmoeting met Belotti, zorgde voor de implementatie van een biodynamische werkwijze met 500 en 501 preparaten.
Soms worden er tisannen gebruikt tegen ziekten in de wijngaard. Alles straalt hier een sfeer van respect voor de tradite uit. Kwajongen Carolina wordt in de wijngaard geholpen door haar vader.Zij heeft steeds moeten vechten voor haar plaats op het domein, vooral bij haar vader die vanaf haar tienerjaren vond dat ze bij de moeder nodig was voor het huishoudelijke werk. Maar ze bleef volharden en werd er in 2000 voor beloond, toen ze zelf haar naam mocht geven aan het domein. Dat was de enige positieve bevestiging, die ze ooit kreeg van haar vader.
De alcoholische fermentatie van de rode druiven: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot en Rabosa gebeurt buiten in grote cementen vaten. De witte druiven: Tokai, Glera, Verduzzo fermenteren binnen in de kelder. Veroudering gebeurt in cementen vaten die binnenin zijn gecoat.


Carolina studeerde oenologie, maakte wijn in Friuli en Veneto op schoolse basis, schreef haar thesis over de Raboso druif. Ze ging daarna op het domein van haar vader werken waar ze sedert 2012 officieel verantwoordelijk is.